Workshop Schilderen als David Hockney

In een klein Frans dorpje in de regio Thiérache, net onder de Belgische grens, staat een oude ijzerfabriek. Daar organiseren Jahaga Bosscha en Eric Dros creatieve workshops. Op uitnodiging van Jahaga en Eric geef ik hier eind augustus/begin september een workshop Schilderen als David Hockney.

Spannende lokatie

Jahaga en haar man Eric kochten dit grote industriële complex acht jaar geleden. Doordat het lang leeggestaan had was alles overwoekerd met planten. Maar Jahaga en Eric zagen direct de mogelijkheden van deze luisterrijke plek. Dat ze allebei erg handig zijn en Eric veel ervaring uit zijn aannemersbedrijf meenam, hielp natuurlijk wel. Inmiddels zijn de gebouwen opgeknapt (maar ook nog een beetje ruig gelaten) en worden er een paar weken per jaar bijzondere workshops georganiseerd.

David Hockney

Doordat het zo’n spannende lokatie is in een mooie omgeving, is het niet moeilijk onderwerpen te vinden waar je je een week lang mee bezig kunt houden. Maar juist op zo’n schilderachtige plek wordt je soms verleid om de dingen letterlijk na te schilderen. Terwijl het veel fijner is om je eigen weergave ervan te maken. Daarom heb ik de kleurrijke schilderijen van David Hockney als thema en inspiratie voor deze workshop gekozen. Niet dat je nu precies zoals Hockney moet gaan schilderen. Maar je kunt wel veel leren van hoe hij kijkt en van de vrijheid waarmee hij zijn wereld afbeeldt.

De lessen

De lessen worden ’s ochtends gegeven. Na de lunch kan je zelfstandig verder werken of iets anders doen. Voor het diner is er een gezamenlijke werkbespreking van wat er die dag gemaakt is.
Materiaal nemen de deelnemers zelf mee. Ik heb een blog gemaakt over wat je op reis aan schilderspullen mee kunt nemen. Dat is handig om door te lezen.

Het verblijf

Alle maaltijden worden door Jahaga verzorgd, dus je hoeft de hele week niet aan dit soort praktische zaken te denken. Verder zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten, voor verschillende tarieven. Er zijn eenpersoonskamers en afgescheiden slaapplaatsen op een heel grote zolder. Maar je kunt ook je tent meenemen en in de tuin van het complex kamperen. Dat is de goedkoopste optie.
Er zijn nog maar een paar plekken vrij. Als je mee wilt doen, neem dan snel contact op met Werkplaats Thierache.