What is and What is Not

Serie tekeningen uit februari 2020

Dreigend gevaar

Toen China in januari 2020 waarschuwde voor een gevaarlijk en heel besmettelijk virus, werd in Europa de ernst van het gevaar nog zwaar onderschat; ook door mij. Maar in mijn onderbewuste speelde die dreiging toch een rol. Tenminste, dat vermoed ik als ik naar de tekeningen kijk die ik toen maakte.

Precies in die tijd werkte ik aan een serie tekeningen voor een groepstentoonstelling bij Tekenkabinet. Het maximale formaat voor al het werk op die tentoonstelling was A5 (21 x 14,8 cm). Omdat ik nooit zulke kleine tekeningen maak, was het een uitdaging om op dit formaat te werken.

Intuïtie als kompas

Vaak ontstaat werk vanuit een min of meer vastomlijnd idee. Als ik begin weet ik nog niet precies wat ik zal maken, maar wel  in welke richting het moet gaan en wat het moet uitdrukken. Ook al is dat soms vaag. Maar voor deze serie begon ik veel intuïtiever en richtinglozer te werken. Een vrijheid die nodig was om dit nieuwe formaat te verkennen.

Gaandeweg ging het wereldnieuws van lente 2020 toch deel uitmaken van wat ik tekende, zonder dat ik het stuurde of me er bewust mee bezighield. Dat werd ik me pas bewust toen de tekeningen naast elkaar lagen en ik al die thema’s herkende, die verbonden waren met de voortschrijdende pandemie.

What is and What is Not

Techniek: Gemengde techniek op papier
Formaat: ± 15 x 21 cm
Jaar: 2020
Prijs: Zie Prijslijst

Meer werk uit 2020