My Picture Went Away Forever

My Picture Went Away Forever

De serie tekeningen ‘My picture Went Away Forever’ is gemaakt naar aanleiding van een zin die ik ergens oppikte. De tekeningen gaan over de eindigheid van alles en, tegelijkertijd, het oneindige voortbestaan in een andere vorm.

Woorden die blijven haken in je herinnering
De tekst ‘My picture Went Away Forever’ komt uit een kort filmpje dat ik op Facebook tegenkwam: een videoboodschap van een treurige peuter aan haar oom Dave. Want hierin vertelt ze hem, in tranen, dat ze de foto kwijt is die hij haar gestuurd had. Per ongeluk gewist op de computer.
Geen groot feit, ondanks dat voor haar de wereld leek ingestort. Maar haar gestamelde zin uit het filmpje: ‘Your Picture . . . went away, . . . forever’ bleef nog dagen in mijn gedachten rondspoken.

Picture
Picture is een prachtig woord, met veel betekenissen. Want picture betekent niet alleen plaatje of afbeelding. Je kunt het ook vertalen met portret, belichaming, toonbeeld en evenbeeld; iets wat verbeeld wordt. En gebruikt als werkwoord: To picture a future, a world, a goal, a life.
Alles bij elkaar denk ik dat dit woord ‘Picture’ in combinatie met ‘Went away forever’ bij mij resoneerde met het gevoel van verlies en afscheid nemen, dat ouder worden met zich meebrengt.

De cyclus van het leven
Bij de aanschaf van je eerste leesbril wordt duidelijk dat je nooit meer zo scherp zult zien als ooit. Het gezicht dat je lang in de spiegel aantrof bestaat niet meer. Net zoals de gezichten van je jeugdvrienden. En die goede gezondheid, waar je nooit zo op lette blijkt niet vanzelfsprekend.
Het wereld- en mensbeeld dat je had is afgebrokkeld en er kwam een realistischer en misschien minder fraai beeld voor terug.
Oude zaken worden vervangen door nieuwe. Op persoonlijk niveau is dit een drama, maar voor het leven in algemene zin is het een vitaal wonder. Volgende generaties stromen de wereld binnen. Het nieuwe leven neemt de ruimte energiek en gulzig in bezit.

Techniek: aquarel en inkt
Formaat: 50 x 35 cm
Jaar: 2015-2017
Prijs: € 950 excl. lijst
Prijs nr 10 : € 1300 excl. lijst (afwijkend formaat: 68 x 50 cm)

Meer werk uit 2015-2016