1en1is1

29 duo’s maken elk samen 1 kunstwerk

De tentoonstelling 1en1is1 is een initiatief van Jos Houweling en Anne Verhoijsen. Deze beide kunstenaars werken zelf vaak samen aan één tekening, waardoor ze nieuwsgierig werden naar hoe dit bij andere kunstenaars zou uitpakken. Met name bij een samenwerking tussen twee, elkaar onbekende, kunstenaars.

Voor dit experiment nodigden Anne en Jos 58 kunstenaars uit, van wie nu op de tentoonstelling 29 kunstwerken te zien zijn. Vervolgens besloten ze om zich niet bezig te houden met het formeren van de duo’s, maar dit door het lot te laten bepalen. En verder wilden ze ook geen enkel stempel op de resultaten drukken. Zodat ze de duo’s slechts één opdracht meegaven: maak samen één werk.

Als je meer wilt weten over de organisatoren, de deelnemers en de kunstwerken van de tentoonstelling kan je de informatieve en mooie website van 1en1is1 bezoeken. Lees meer over 1en1is1

Eerste ontmoeting met alle deelnemers van 1en1is1

Bij de eerste samenkomst met alle deelnemers, in januari, in de kelder van de Rietveld Academie, was aan alle kunstenaars gevraagd een lunch mee te nemen voor de toekomstige, nog onbekende, partner. Waardoor je bij de eerste ontmoeting al iets voor elkaar gedaan had. Maar voordat de lunch kon beginnen, moesten die duo’s nog gevormd worden. Om dat te regelen stond er een hoge zwarte hoed klaar met de dichtgevouwen briefjes met namen. Waaruit er telkens twee getrokken werden. Op die manier kwam je te weten met wie je ging lunchen en daarna zou samenwerken.

Daarna moest per duo nog een ander briefje uit een schaal geplukt worden, waarop een nummer stond, dat correspondeerde met hetzelfde nummer bij een koperen bolletje op het bovenblad van een oude tafel.

De tafel

Die hierboven genoemde ouderwetse, eikenhouten tafel met nummertjes is een vitaal onderdeel van 1en1is1. Hij staat opgesteld in een van de zalen van Arti et Amicitiae. In het bovenblad is de plattegrond van de vier expositiezalen gegraveerd, en geven 29 koperen kopspijkertjes de genummerde plekken aan waar de duo’s hun werk konden plaatsen. Die gerestylde tafel is een kunstwerk op zich. Het is een mooie verbeelding van de rol die het lot speelde bij het totstandkomen van deze tentoonstelling.

Vitaal, speels, poëtisch, serieus en humoristisch 

De veelzijdige resultaten van het experiment van Anne en Jos zijn vanaf eind april tot eind juni te zien in de bovenzalen van kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam. In de prachtige hoge zalen van dit kunstinstituut konden de duo’s breed uitpakken, wat resulteerde in grote, monumentale werken. Maar niet alleen de enorme formaten vallen hier op. Want het is vooral het plezier waarmee gewerkt is dat deze tentoonstelling zo aantrekkelijk maakt.

Op tekstbordjes naast de werken is te lezen hoe de kunstenaars hun samenwerking ervaren hebben. Het is opvallend hoe goed die coproduktie uitpakte en hoe verrijkend die voor kunstenaars bleek te zijn.

Mijn partner en ik bij 1en1is1

Ik werd gekoppeld aan Tamar Rozenblat. Onze samenwerking was heel open en gelijkwaardig. Wat daarbij hielp is dat we allebei schilder zijn en een vergelijkbare manier van werken hebben, heel intuïtief tot een resultaat komend. En hoewel we elkaar niet kenden en ondanks dat we op veel vlakken elkaars tegenpool zijn, waren er totaal geen egoconflicten tijdens het werken aan de doeken.

Hoe begin je

Voordat we ook maar een kwast vastpakten spraken we uitvoerig over wat ons bezighoudt. Zodat we konden bepalen waarover ons werk moest gaan. Een eerste aanknopingspunt voor een onderwerp was iets uit de Dode Zeerollen: ‘The Suns of Light’ contra ‘The Suns of Darkness’. Van daaruit, losjes associërend, ontstond het idee van een tweeluik over de tegenpolen duister en licht. Dat hebben we op mijn atelier uitgewerkt, waarbij we afwisselend aan de doeken werkten. Dat ging zo organisch dat je niet kunt zeggen dat een doek meer door mij of meer door Tamar bewerkt is.

Het was fijn en productief om als duo na te denken over wat wij bij het duister vonden horen en wat bij het licht thuishoort. daarnaast was het spannend om elementen in de doeken te zien ontstaan die, ieder van ons, zelf nooit zou bedenken.

Titel van het werk dat we maakten voor 1en1is1: The whistle of time. Hieronder een impressie van mijn atelier.

Wanneer:

De expositie 1en1is1 is van 18 mei t/m 29 juni 2024
Opening 17 mei om 16.00 uur

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 12.00 – 18.00 uur

Adres:

Expozalen Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam